STARÝ EVROPSKÝ NÁBYTEK – 2.část / ANGLIE 17.STOLETÍ

Dnes se podíváme do 17.století v Anglii, kdy Stuarťovštví králové zavedli v Anglii luxus a kdy byli utráceny obrovské částky peněz na královských palácích za vybavení – nábytek, obrazy, sochy a také byli vyvinuty nové kusy nábytku.

Začátek 17.století

Na začátku 17.století byla v domě nejdůležitější velká síň, která sloužila jako přijímací hala a zároveň jako pánská pracovna. Síň byla vybavena nejluxusnějším nábytkem – rozkládacím stolem, křesly, stolicemi a kredencemi, ve kterých bylo vystaveno stříbrné nádobí.

V první polovině 17.století se v domácnosti používalo stále málo typů nábytku: stoly, židle, stolice, truhly, skříňky, kredence a postele. Většina těchto typů nábytku se moc nezměnila od konce 16.století, o kterém jsme se zmínili v předešlém článku. Odkaz zde: https://localhost/aantik/stary-evropsky-nabytek-i-cast-uvod/

Konec 17.století

Ve druhé polovině 17.století se vybavení velmi změnilo. Ze vstupní haly vedlo do salonu (dřívější síně) majestátní schodiště. Po stranách salonu byly apartmány (skládající se z předpokoje, ložnice a pracovny). Tyto pokoje byly vybaveny tím nejlepším a nejluxusnějším nábytkem – stoly, zrcadla, svícny, bohatě zdobené postele a židle a honosnými kabinety a psacími stoly.

V tomto období i dokonce dubové dřevo nahradil ořech a eben. Oblíbené byly orientální laky, jejich tmavé odstíny kontrastovaly s vyřezávaným a zlaceným dřevem.

Nový styl stolů

Dlouhý a těžký jídelní stůl byl nahrazen rozkládacím stolem . Většina těchto stolů byla vyrobena z dubového masivu, ale i z ořechu. Stoly měly nohy baňaté byly tvarovány jako jónské hlavice.

Stůl z barokního období – jsou zde vidět balustrové nohy.

Na začátku 17.století byly vyráběny stoly s mramorovou deskou,která byla položena na balustrových nohách a masivním dřevěným rámu. Postupem času se stoly s mramorovou deskou vyskytovaly stále méně.

Dále byly používány malé přenosné stolky vyrobené z borovice nebo dubu potažené textilem nebo kůží. Některé byly zdobeny řezbou, stříbrem či vykládáním.

Konzolové stolky

Konzolové stolky byly malé a měli pravoúhlý tvar. V druhé polovině 17.století se bežně používaly ořechové dýhy, která byla doplněna vykladáním jiným druhem dřeviny. Nohy stolků byly spirálovitě točené spojené plochými trnoži. Postupně se začala používat kombinovaná intarzie, která pokrývala desku stolu a mnohdy i lub či zásuvka. Jiné stolky byly vyrobeny z ebenu a zdobené tepaným stříbrem. Na konci 17.století tyto stolky byly vyrobeny z vyřezávaného a zlaceného dřeva, kdy desky byly zdobeny velmi důmyslnou řezbou.

Konzolový stolek s mramorovou deskou – nohy jsou vyrobené z masivu, které je zlacené.

Židle, křesla a pohovky

Křeslo bylo v 17.století symbolem společenského postavení. Velké křeslo s podnožkou bylo vždy pro hlavu rodiny a jedno křeslo bylo určené manželce či významnému hostu.

Čalouněné křeslo bylo většinou vyrobeno jako součást souboru, který byl tvořen podnožkou, židlemi bez područek a stolicemi.

Nejběžnějším typem čalouněného křesla bylo tzv. krinolínové křeslo , které mělo čalouněný sedák i opěrák, mezi kterými byla mezera umožňující pohodlný posez i ženám v krinolínách.

Postupem času zmizely krinolinové mezery a nejpohodlnějším křeslem byl tzv. ušák

Pohovky měly čalouněný povrch a okraj a měly postranice a opěrák.

Knihovny a kredence

Až do začátku 17.století byl kredenc úložným nábytkem s otevřenou přední částí. Kredence stály v hale, salonu nebo v přijímací síni.

Knihovny se na začátku 17.století nevyskytovali, jak se ale však zvyšoval počet zakoupených knih, zvětšovala se také potřeba kam knihy uložit. A knihovny byly na světě, které měli výraznou ozdobou římsu, zasklené dveře a výškově nastavitelné police.

Velmi zdobná knihovna – zasklené dveře, výrazná vrchní římsa
Knihovna pochází z 19.století.

Komody

V první polovině 17.století se vyvinul nový kus nábytku – komoda.

První komody byly masivní a těžké, většinou dubové a někdy i vykládané perletí nebo kostí. Některé měly dvoukřídlé dveře, za nimiž se skrývali zásuvky či police. Čela zásuvek byla zdobena motivy fazetovými panely nebo geomettickými lištami a aplikovamými balustrádami.

V druhé polovině 17.století byl design komod ještě více zdokonalen. Dubové dřevo vylo nahrazeno ořechem, zásuvky měly mosazné úchytky ve tvaru kapky a na čelo i desky komod byly aplikovány bohaté intarzie s květinovými motivy. Některé komodyy se stavěly na podstavce a tordované nohy.

Komoda z období druhého baroka zdobená mosaznými úchytky a květinovou intarzií.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.