Josef Gočár 1880- 1945

Dnešní článek se bude věnovat člověku, kterého v Čechách známe asi všichni. Spoluzakladatel PUD, Dům U Černé Matky Boží a pokračovat bychom mohli dál a dál. Více se dozvíte v našem článku.

Josef Gočár se narodil roku 1880 v Semíně. V roce 1892 začal studium v Pardubicích a v roce 1903 studoval u profesora Jana Kotěry na UMPRUM v Praze. Vystudoval v Německu nábytel a byl profesorem na Akademii výtvarných umění v Praze. V roce 1905 vytvořil první návrhy projektů – mezi nimi i areál Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích.
O sedm let později založil s Pavlem Janákem PUD (Pražské umělecké dílny).
V těchto dobách kráčel po kubistické dráze neohroženě a vybudoval jeho nejslavnější dílo – Dům U Černé Matky Boží v Praze a Lázeňský dům.


Věděli jste, že zpracoval plán města v Hradci Královém. Kromě kubismu a urbanismu hrál roli v jeho kariéře i funkcionalismus (ten je vidět např. v Praze v kostele sv. Václava).

Josef Gočár kromě své práce se věnoval i jiným aktivitám – byl zakladatelem, spoluzakladatelem a členem mnoha spolků, dokonce byl v armádě.

Pokud jste také nadšenci do architektury či bytového designu, jste tu správně! Podívejte se na naši nabídku starožitného nábytku a originálních dekorací či svítidel.

obrázky: pinterest.com

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.