Dnes se budeme věnovat významnému rakouskému interiérovému designérovi jménem Gustav Siegel.

Gustav Siegel studoval na Uměleckoprůmyslové škole ve Vídni a byl žákem architekta Josefa Hoffmanna více zde : https://localhost/aantik/josef-hoffmann-a-jeho-slavne-navrhy/.

Na Hoffmanovo doporučení byl Siegel najat firmou Jacob a Josef Kohn jako hlavní designér – firma Kohn ho pověřila prací na souboru nábytku pro pařížskou Světovou výstavu v roce 1900. Siegel odvedl pod Hoffmannovým vedením skvělou práci.

Gustav Siegel založil svůj design na křesle s nízkým opěradlem z konce 18.století, ale přes tento ne zcela originální nápad se jeho křeslo stalo opravdovou ikonou v designu ohýbaného nábytku – tato konstrukce se stala “pilotním modelem” řady Classic. Tento design byl mnohokrát měněn a napodobováno nejen anonymními výtvarníky u firmy Kohn a později i u firmy Thonet, ale jeho princip použil i například Otto Wagner. Siegelovo křeslo je klubovkou mezi ohýbanými křesly.

Jedna z variant Siegelova křesla / Thonet č. 6513

Díky Siegelovi bylo úsilí firmy Kohn, konečně odměněno velkým úspěchem. V roce 1901 Jacob & Josef Kohn představili vybavení celého domu z nábytku z ohýbaného dřeva se čtvercovým průřezem tyčí. Dále byly modely s ostrými pravoúhlými ohyby a skříňový nábytek, který kompletoval vybavení secesního interiéru a umocňoval celkový dojem. Ke konci roku na vánoční výstavě v Rakouském muzeu umění průmyslu předvedla firma Kohn další modely navržené Gustavem Siegelem.

Velmi důležité je Siegelovo křeslo č. 715 ze kterého pocházely veškeré anonymní modely designérů , což je také jeden z důvodů, proč se daří přiřazovat nábytek z tohoto období tu jednomu, tu druhému umělci.

Kromě firmy Kohn Siegel ovlivil i návrhy společnosti Thonet. Gustav Siegel také zůstal po sjednocení společností Mundus – Kohn a Thonet- Mundus v roce 1925. Více o firmě Kohn zde: https://localhost/aantik/jacob-josef-kohn/

Gustav Siegel zemřel v roce 1970.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.