Arabasket a John Henry Belter

Dnešní článek nás zavede do Ameriky. V první polovině 19. století zde kouzlil slavný designér/architekt, nadějný John Henry Belter. Čím bylo Belterovo dílo inovativní? A co je to vlastně arabasket? To se dozvíte, pokud si článek přečtete až do konce

 

John Henry Belter se narodil v Německu v Hilteru roku 1804. V roce 1833 emigroval do Ameriky, konkrétně do New Yorku, a dokonce roku 1839 se stal Američanem. Po svatbě si otevřel módní obchod na 40.1/2 Chatham Street, kde zůstal dva roky. Dalším stanovištěm byla Brodway.

Věděli jste, že oblíbeným materiálem bylo růžové dřevo (tehdy v USA velmi populární) a začal s ním experimentovat. Mimo tento materiál používal také mahagon a ořech. V roce 1856 získal jeden z celkem 4 patentů na laminování růžového dřeva.
O dva roky později Belter otevřel továrny v New Yorku, kde zaměstnával mnoho učňů, a jeho nábytek se proslavil pro jeho bohatou řezbu. Mezi lety 1861 – 1865 výroba dost zaostala a nakonec se i zastavila. Důvodem byla jednak politická situace (občanská válka), druhak konkurence. Pokus o znovuzrození zaznamenala firma i po Belterově smrti, avšak v roce 1867 ukončila činnosti navždy.

Henry Belter se hodně inspiroval nábytkem Hepplewhita či Sheratona. Vynalezl již zmíněnou metodu laminování růžového dřeva, které vytvořilo unikátní styl pohledné vyřezávané židle s opěradly.Kromě nábytku se věnoval také kresbě pokojů a bytů. Kreslil návrhy pro bohaté Newyorčany od roku 1844 až do své smrti.

Co je to tedy arabasket?

Slepování tenkých vrstev dřeva dohromady. Kladeny byly jedna na druhou střídavě, kolmým směrem na předchozí. Vznikla tak velmi pevná překližka, ta se pak napařovala či tvarovala dle potřeby. A z těchto materiálů vznikal pak Belterův luxusní nábytek.

 

Sháníte kousek do svého domova i Vy? Podívejte se na naši nabídku! Nový Antik bazar je největší Antik prodejnou v Praze, přijďte se k nám podívat.

zdroj obrázků: pinterest.com

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.