Co si představíte pod pojmem retro? Je to dívka v puntíkovaných šatech, hippies nebo snad legendární hity 80. let? Retro zahrnuje opravdu širokou škálu možností, je to defacto cokoliv s nádechem historie. Jaké je ale retro v současném nábytkářství?

Jak vybrat vhodný kousek do bytu?

„Pokud si chcete pořídit nějaká ten retro prvek do vašeho interiéru, je třeba si ujasnit z jakého období. Obecně se totiž nedoporučuje moc tyto styly kombinovat, neboť ne vždy to dobře vypadá (například taková retro předválečná komoda s barevnou lampou z let šedesátých vám úplně ladit k sobě nebude). Nicméně jednotlivé složky retro nábytku, které zapadají do moderního interiéru, příjemně oživí celý prostor,“ vysvětluje bytová designérka Veronika H.

Retro byt nábytek AAntik

Období inspirací v retro stylu

V ČR si retro styl jistě spojíme se socialismem, i tehdy vznikal pěkný designový nábytek. V současné době je ale u nás populárnější styl západního retra. Například třicátá léta (období art deca) je velmi populární. Neváhejte a podívejte se na naši nabídku art deco nábytku a doplňků. Nový Antik Bazar se totiž specializuje přímo na období art deco. Najdete zde osobité kontrasty barev, vysoký lesk. Tyto znaky se projevily i v architektuře (Empire State Buildung).

Možná nejpopulárnější je však období padesátých let v USA. Amerika na tom tehdy byla velmi dobře ekonomicky a optimistická nálada se přenesla i do designu nábytku a celých interiérů. Vzdušnost, barevnost, pevné kovové konstrukce, to vše jsou typické znaky, které se v americkém retro stylu dají snadno najít. Typickým kusem nábytku je například vejcovité křeslo bílé barvy s křížovým či kruhovým podstavcem.

Retro obecně všechny baví. Odráží blízkou minulost- naše dětství, takže každýocení “hračku” z tohoto období. Retro má mnoho tváří, které nám jsou trošku povědomé z minulosti.

Retro styl nábytku

Zdroj obrázků: https://cz.pinterest.com/

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.