Když forma následuje funkci…

Dnešní článek bude věnovaný stylu, který byl vedoucím architektonickým slohem od konce 20. let do konce 70. let minulého století.  Jak už název článku napovídá, budeme se věnovat funkcionalismu. Sháníte do své domácnosti nějaký kousek užitého umění? Podívejte se na nabídku našeho funcionalistického nábytku a doplňků.

Charakteristika funkcionalismu

Pravoúhlé tvary, ploché střechy, absence zdobnosti a použití nových materiálů, to všechno jsou vlastnosti spjaté s tímto stylem. Účel je cíl, který je nutno poznávat, domýšlet a vytvářet.  Vše se zjednodušuje. Člověk je spjatý s přírodou a architektura se snaží o zlepšení sociálních podmínek ve společnosti. Objevují se nové materiály- např. železobeton. Funkcionalismus je chápán i jako způsob myšlení.

funkcionalismus nábytek

Kdo představil funkcionalismus?

Le Corbusier představil celou teoretickou i uměleckou podstatu funkcionalismu. Svou architektonickou činností, především však svými studiemi a manifesty ovlivnil architekturu, urbanismus, a koneckonců též životní styl po celém světě. Le Corbusier, vlastním jménem Charles-Edouard Jeanneret, pocházel ze Švýcarska, ale působil převážně v Paříži. Nikdy nedosáhl formálního architektonického vzdělání, od počátku svého pařížského pobytu však vynikal a šokoval svými architektonickými a urbanistickými návrhy. Více se tomuto architektovi budeme věnovat v dalším článku.
Le Corbusier také stanovil pět bodů moderní architektury funkcionalismu:

  1. Sloupy: stavět domy na sloupech, čímž se uvolní přízemí pro zeleň a volný pohyb.
  2. Střešní zahrady: technika plochých střech umožňuje budovat na střechách zahrady. Nahrazují zeleň, kterou dům místu odebral.
  3. Volný půdorys: sloupy nesou síly všech podlaží, což umožňuje volné členění prostoru nenosnými příčkami.
  4. Pásová okna: systém sloupů umožňuje vést dlouhá okna mezi sloupy.
  5. Volné průčelí: konzolovitě vyvedené strop

Funkcionalismus v bydlení

Typickými znaky pro byt ve funkcionalistickém stylu je jednoduchost, strohost a geometrické tvary. Neočekávejte tedy žádnou zdobnost, která je například v secesi. A jak vypadá funkcionalistická budova? Obvykle ji bezpečně poznáte podle oblých profilů oken, která jsou přes roh a podle hranatého tvaru budovy s rovnou střechou.

funkcionalismus křeslo

Funcionalistický interiér

Důraz je kladen na kvalitu, detaily a originalitu. Funkcionalismus podtrhuje eleganci daných prostorů a celé stavby.

Ostré linie jsou střídány oblými tvary, využívá se čiré a matné sklo, kov a oblíbený chrom.  Funkcionalistické vázy, obrazy či sošky jsou typickými zástupci interiérů.

Český zástupce funkcionalismu

Vila Tugendhat v Brně, jejíž autorem je německý architekt L.M. van de Rohe, je bezpochyby jednou z nejznámějších staveb v tomto stylu. Věděli jste, že se stala prvním klimatizovaným domem v Evropě?

Zdroj obrázků: https://cz.pinterest.com/

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.