Michael Thonet (2. července 1796, Boppard – 3.března 1871. Vídeň)

Dnešní článek se zaměří na mistra ohýbaného nábytku Michaela Thoneta. Věděli jste, že tento truhlář a návrhář pocházel z německého Porýní, ale usadil se na Moravě, kde založil továrny na nábytek z ohýbaného dřeva? Nahlédněte do jeho života a díla.

Život Michaela Thoneta

Michael Thonet se narodil l2. července roku 1796 v městečku Boppard v západním Německu (tehdy však bylo město součástí Francie). Vyučil se stolařem, založil řemeslnickou školu. Od 30. let 19. století prováděl pokusy s ohýbáním dřeva.

Manželkou Michaela Thoneta byla Anna Marie, která mu porodila celkem 13 dětí, ovšem zajímavostí je, že dospělosti se dožilo pouze pět synů – Michael Thonet mladší, Josef Thonet, Jakob Thonet, August Thonet působili také jako podnikatelé. Zmiňovaný August Thonet také byl poslancem Moravského zemského sněmu a starosta Bystřice pod Hostýnem.

Kancléř Metternich si roku 1841 na průmyslové výstavě v Koblenci všiml tehdy poprvé vystavovaného ohýbaného nábytku Thoneta a truhláři doporučil, aby se přesídlil do Vídně, neboť má velký potenciál. Tak se stalo a v roce 1842 Thonet založil ve Vídni firmu.

Ohýbaný nábytek Michaela Thoneta hýbe světem

V roce 1856 se Thonet rozhodl založit novou továrnu, a sice v moravských Koryčanech. O ohýbaný nábytek byl veliký zájem, a tak není divu, že se výroba zanedlouho rozšířila i o závody v Bystřici pod Hostýnem a Vsetíně. Další továrny pak později vznikly v Radomsku a v německém Frankenbergu.

Židle číslo 14

Thonetka, celosvětová legenda, určená původně pro vídeňské kavárny, ale nakonec skončila i v pracovně prezidenta v Bílém domě. Výroba probíhala v Koryčanech a stala se nábytkem koncertních sálů a budov po celém světě.

Židle – Model. No 14

Díky vhodně zkombinovaným chemickým a mechanickým postupům se tomuto „umělci“ se povedlo jako prvnímu docílit trvalé ohebnosti dřeva. Jeho Thonetovy židle se na důkaz ohebnosti a kvality demonstrativně házely z Eifellovy věže.

TON neboli Továrny ohýbaného nábytku drží tradici ohýbaného nábytku.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.