Jan Žižka stojí ve výšinách na Vítkově díky legionáři

Jestli v historii naší země hledáte nějakého hrdinu, je jím právě Jan Žižka z Trocnova. V 15. století vedl povstání proti nadvládě uherského a římského krále Zikmunda, a i když oslepl, nebyl nikdy poražen.

Jan Žižka dodnes bdí nad Prahou se zbraní v ruce
Ale z pohledu dějin času se ze sedla koně nerozhlíží zase tak dlouho. V našem hlavním městě se roku 1884 narodil významný architekt Jan Zázvorka. První světová válka ho zavála na frontu a stal se legionářem v Rusku. Tento krvavý konflikt ho velmi ovlivnil, většina jeho staveb souvisí s legionáři nebo vojáky.

Památná bitva
Monumentální pomník leží v oblíbené lokalitě na vrcholu Vítkova, kde má připomínat památnou bitvu. Roku 1420 vyhlásil papež na žádost krále Zikmunda křížovou výpravu proti husitům. Armáda přitáhla k Praze, aby ji obsadila. Na pomoc pražským husitům přispěchal Žižka s vojskem. Krále odrazili, když se pokusil obsadit vrch Vítkov. Po tomto nezdaru byl Zikmund nucen odtáhnout, neměl už dostatek financí, aby pokračoval v nákladném obléhání.

Dnešní podoba monumentu je zásluhou dvou významných umělců.

První pokusy o realizaci pomníku ztroskotaly s příchodem 1. světové války. O několik let později byl vybrán právě Zázvorkův návrh. Jednoduchý kubus ze světlého kamenného pláště se nesl ve stylu moderního klasicismu, vnitřek byl však bohatě zdobený.

Uvažovalo se i o umístění sarkofágu prezidenta Masaryka.
Totalita si přidala své
Projekt byl uskutečněn až ve 30. letech. Bronzová socha vojevůdce přibyla po válce a jejím tvůrcem je sochař Bohumil Kafka, byla dokončena a odlita až po jeho smrti. Podstavec v sobě ukrývá hrob neznámého vojína. Později se uvažovalo, že zde bude umístěn i sarkofág prezidenta Masaryka, ale nikdy k tomu nedošlo.

zdroj: wikipedia.org
Významnou památku poznamenal i komunismus. Ti se nemohli smířit se stavbou přes třicet metrů vysokou na nepřehlédnutelném kopci. Proto alespoň přistavěli apsidu, kterou věnovali sovětské armádě, vše doplnili socialistickými díly.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.