Retromuseum v Chebu a Jitona Soběslav

Jste-li milovník designu a nábytku, jistě vám neuniklo retromuseum v Chebu. Soustředí se na poválečný design a nabízí tematické výstavy, které stojí za zhlédnutí.

V roce 2016 v tzv. Schillerově domě bylo otevřeno muzeum retra. Projekt podpořila Evropská unie za podpory Uměleckoprůmyslového musea v Praze, Národního technického muzea, České televite a dalších partnerů.

V současné době probíhají dvě výstavy, a sice: „Tvary, barvy, pohodlí: Nábytek Jitona“ a pak „Domácí kronika Jindřicha Josefa Turka“. My se společně podíváme na první z nich.

Národní podnik Jitona Soběslav vznikla v roce 1951 sloučením výrobců nábytku z jižních Čech (společnost zvaná „Jihočeské továrny nábytku“) a navázala tak na více než stoletou historii výroby nábytku v tomto kraji.

Na výstavě tedy můžete zhlédnout kusy nábytku z let 1951-1989. Jitona měla v dobách největší slávy 27 provozů a závodu po Čechách. Spolu s UP Rousínov, Interier Praha, TON Bystřice pod Hostýnem a dalšími závody patřila ke špičce československých výrobců nábytku. Ustála dobu železné opony a vyvážela nábytek do zemí RVHP. Dokonce se stala subdodavatelem IKEY!

Nabízela široký sortiment nábytku od obývacích pokojů, přes jídelní sestavy či dětské pokoje. Výjimku netvořili ani kuchyně a ložnice. Věnovali se také úložným systémům, které vnesly ještě více praktičnosti do celého interiéru. Hlavními materiály byla dýha a masiv.

Nesmíme zapomenout ani na autorskou dílnu Jitony – kromě sériového nábytku měla Jitona i autorské kusy, které byly vyráběny pro Palác kultury, hotel Praha nebo velvyslanectví v Pekingu. Jitona spolupracovala s Ústavem bytové a oděvní kultury a podporovala soutěže studentů.

Chcete-li tedy vidět pověstnou obývací sestavu U-300 a další kousky včetně autorského nábytku, jistě výstavu navštivte. Vstupné je 80 Kč.

Podívejte se do našeho katalogu starožitného nábytku svítidel a dekorací, kde najdete široký výběr dobového a originálního nábytku z dob minulých i populární kousky současných designérů nábytku. A pokud se chcete pokochat krásným nábytkem, přijďte do naší prodejny, která je tou největší ve svém regionu.

 

 

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.