Český nábytek v 19. a 20. století

Přelom 19.  a 20. století nám přináší v tvorbě nábytku návrat k minulým slohům – dnešním tématem je od secese přes další umělecké styly v nábytku až do součastnosti.

Secese se vyznačuje dokonalým zpracováním po řemeslné stránce. Prosazuje se skromné vybavení bytu a vznikají nové tvary nábytku. Stejně tak jako většina uměleckých směrů se k nám dostala z Vídně a Paříže. Byla velmi důležitá pro českou nábytkovou tvorbu ve 20. století na rozdíl od kubismu, který nemá v nábytkářství pro svou surovost moc místo. Ostré kubistické hrany jsou nahrazovány oblouky a elipsami, se vznikem republiky v roce 1918 se tomuto novému stylu začíná říkat rondokubismus nebo tzv. obloučkový sloh.

Toaletka – geometrická secese , vídeňská secese, mahagon, zrcadlo s odkládacím stolkem

Po první světové válce se jako reakce na všechny vracející se slohy, kubismus a secesi objevuje i nový styl art deco. Inspiraci nachází v národních barvách a lidové tvorbě. Velmi oblíbeným stylem ve 20. století byl v Čechách funkcionalismus. Jako příklady můžeme zmínit UP závody Jana Vaňka, firma Osolsobě z Rousínova či továrna Michala Thoneta.

Za hitlerovského Německa byly Čechy a česká výroba jako taková velmi ovlivněna režimem. Nábytek se již nevyráběl pouze dřevěný, prosazují se další materiály jako je kov, sklo, linoleum či jiná umělá hmota. Velmi často se do bytů dostávají nové chemické vynálezy, což má za následek, že si v něm lidé připadali jako v ordinaci. Tak jako v dobách minulých, liší se nálezy v domech chudých a bohatých.

Po druhé světové válce to vypadalo na velký rozmach bytových designérů, ale změnou politické situace bylo vše v republice zpomaleno. Nepomáhal ani fakt, že lehký průmysl byl dost utlačován na úkor toho těžkého. Celé období je tedy poměrně smutné, vzniká sice velké množství kusů nábytku, ale snižuje se jeho výtvarná úroveň.

V 50. letech se objevuje tzv. bruselský styl, kdy se používají nové moderní materiály. Pro styl a design byla určující hromadná výstavba panelových domů. Na výrobě nábytku se podílely nejčastěji národní podniky a až v 80. letech se vyhranila skupina mladých designerů, kteří nešli průmyslové výrobě „na ruku“. Nejvýznamější skupinou byla skupina ATIKA, které se budeme věnovat v  jednom následujících článků.

funkcionalismus nábytek

Pokud vás oslovilo umění 20. století a hledáte nějaký zajímavý kus nábytku, určitě se podívejte na naše stránky, kde naleznete široký sortiment starožitného nábytku i dekorací.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.