Josef Hoffmann a jeho slavné návrhy

Josef Hoffman ( *1870 – 1956) jeden z nejzajímavějších architektů a designérů 19. a 20. století. Podívejte se na jeho medailonek.

Josef Hoffmann, snímek z roku 1902.
Josef Hoffmann, snímek z roku 1902.

Český  a rakouský architekt a designér se narodil 15.prosince roku 1870 v Brtnici v Čechách.

Vystudoval architekturu na Akademii ve Vídni, kde byli jeho profesory Otto Wagner a Carl von Hasenauer. V roce 1898 si založil vlastní ateliér. Působil také jako pedagog – v letech 1899 – 1936 učil na vídeňské Kuntsgewerbeschule.

V roce 1897 Josef Hoffmann společně s Otto WagneremGustavem Klimtem a Kolomanem Moserem založili Sdružení výtvarných umělců Rakouska – Secession. V té době byl Hoffmann okouzlen francouzskou a belgickou secesí. Po roce 1900 se ale obrátil směrem k britské tvorbě, která ho zaujala svou jednoduchostí a geometričností.

Geometrie byla pro ranou tvorbu Josefa Hoffmanna typická, jeho rané puristické návrhy budov patří k milníkům architektury, takovou stavbou bylo např. Sanatorium Westend v Purkersdorfu u Vídně (1904)

Sanatorium Westend, Purkesdorf, Vídeň
Sanatorium Purkesdorf, Vídeň

 

Po roce 1906 vytvářel stále dekorativnější návrhy, inspiroval se např. pestrými ornamenty lidových výšivek. Kolem roku 1910 se ve své tvorbě obracel pro inspiraci k formám antické architektury, které přetavoval do zcela nových podob a uplatňoval často v rozporu s jejich původní tektonikou a funkcí.

 

V roce 1903 společně s designérem Kolomanem Moserem a průmyslníkem Fritzem Waerndorferem Wiener Werkstätte (Vídeňské dílny), stažený soubor inspirací jim byly britské dílny produkující užité předměty na nejvyšší estetické i řemeslné úrovni. Z počátku fungovaly čtyři ateliéry. Největší význam měl ateliér zpracovávání kovů, kde vznikaly nejmodernější šperky, nádobí, vázy. Typickým výrobkem byly vázy z čtvercově perforovaného kovového plechu. Dále zde byla knihvazačská dílna, nábytková dílna a zpočátku byl součástí WW i Hoffmannův architektonický ateliér. Tyto dílny fungovaly až do roku 1932. Hoffmann dále spolupracoval s vídeňsko-vsetínskou firmou Jacob & Josef Kohn vyrábějící nábytek z ohýbaného bukového dřeva či českou sklárnou Loetz Witwe, J. Lobmeyr, vytvořil velké množství návrhů čalounů a koberců pro firmu Johann zpěthausen & Söhne.

 

 

Dále je zde ukázka nábytku navrhovaného Josefem Hoffmannem.

 

hoffmann
Sedací souprava, Josef Hoffmann, J.a J. Kohn
6815.jpg
Hnízdové stolky, Josef Hoffmann, J.a J. Kohn
6206.jpg
Sedací souprava, Josef Hoffmann, Thonet
6531.jpg
Věšák, Josef Hoffmann, J. a J. Kohn

 

 

 

 

6128.jpg

 

 

Použitá literatura: wikipedia.org, prodejní katalog J. a J. Kohn z roku 1916, Princip Thonet – vydáno 1989. 

Fotografie: Nový Antik Bazar s.r.o. 

1 komentář

  1. Renata Hoffmannova
    29. 10. 2015

    Super, dekuji za zsjimavost.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.